Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три проекта на декларации във връзка с етническото и религиозното напрежение в страната са на вниманието на НС

Снимка: Ивайло Михайлов

Три проекта на декларации във връзка с етническото и религиозното напрежение в страната са на вниманието на парламента днес. През последните дни две заседания на депутатите бяха прекратени в хода на дебатите за Изборния кодекс заради споровете за езика на предизборната агитация

"Атака", ГЕРБ и председателят на парламента Михаил Миков предложиха отделно текстове на декларации.

От "Атака" искат осъждане на изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов. ГЕРБ предлагат парламентът да се произнесе и срещу нагнетяването на етническа нетърпимост и осъждане на „езика на омразата, екстремизма и антибългарската риторика”, както и използването на етническия мир за разменна монета в политическите спорове. Председателят на парламента Михаил Миков предложи текст, който призовава за висока отговорност на всички политически сили да не допускат провокативни изказвания, които да създават напрежение, омраза и засягане на националното единство и интересите на българските граждани. Миков предлага депутатите да отхвърлят проявите на екстремизъм срещу религиозни храмове. ДПС казаха, че ще подкрепят декларацията на Михаил Миков. ГЕРБ не са съгласни с текста.

В дневния ред е и приемането на Изборния кодекс. Времето за приемането и прилагането им за тези евроизбори изтича в края на пленарната седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44