Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК отчете огромен ръст на сивата икономика в последните пет години

Огромен ръст на сивата икономика в последните пет години сочи проучване на Българската стопанска камара (БСК) въпреки данните на различните международни организации, които цитират между 31 и 33% от брутния вътрешен продукт от 2007-а до 2012-а година.

Обемът на сивата икономика е нараснал рязко в периода 2009-2012-а година. Ръстът е средно 5% в сравнение с две години по-рано, а укритите средства са повече от 12 милиарда лева.

Като потвърждение на данните от своето проучване от Стопанската камара посочват и увеличаването на БВП от 2007-а до 2012-а година с 29% и в същото време - увеличаване на данъчните приходи с едва 11%.

Най-честите проявления на сивия сектор са строителството, транспортът, земеделието, здравеопазването и търговията, както и при алкохола, цигарите, горивата, недвижимите имоти и услугите.

Основно се укриват обороти, заетост, доходи и изкуствено се завишават разходи.

В чести инструменти за манипулации се превръщат данъчните, осигурителните и неданъчните плащания, акцизите и митата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44