Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът може да наложи вето на Изборния кодекс, ако има аргументи

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев може да наложи вето върху Изборния кодекс, но само ако има аргументи за това. Това стана ясно след срещата на държавния глава с представители на БСП в рамките на месеца на политическите консултации в парламентарно представените партии.

С уговорката, че парламентът е приел наполовина Изборния кодекс, Плевнелиев коментира възможността да наложи вето върху закона.

Вето не се налага, за да преча или за да играя партийни игри, вето се налага с ясни аргументи. Експертите в президентството ще работят ускорено - така, както се работи в парламента. Ще следим внимателно дебатите, ще изчакаме, разбира се, законът да бъде приет в неговата цялост - Изборният кодекс - и тогава ще се произнеса в конституционносъобразните срокове, като ще действам, разбира се, и максимално ефективно, и бързо.

Президентът и ръководството на БСП се противопоставиха на екстремизма и на езика на омраза.

Ние ще се противопоставим с всички възможни средства, включително и институционални такива, на подобни намерения.

След ДПС и от левицата са предложили при необходимост президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради прояви на екстремизъм  и използване езика на омразата.

Ще следим внимателно процеса, ще обменяме информация заедно с политическите партии и ако има нужда, да, ще бъде свикан такъв съвет. Аз се надявам да не се стига до ескалация на напрежението и до провеждане на такъв Консултативен съвет.

БСП остава на различна позиция от тази на държавния глава евровотът да бъде съчетан с референдум за изборните правила, обясни Янаки Стоилов:

Ние се отнасяме с подчертано внимание към възможностите за съчетаване на представител на пряката демокрация, така че в това отношение си даваме сметка и за необходимостта от подобряване на законодателството за упражняване  на правото на българските граждани да се произнасят по въпроси от държавно и обществено значение. Посочихме, че ние също обсъждаме свои инициативи за теми, които засягат финансови, социални проблеми.

Президентът Плевнелиев поиска от БСП закони за прозрачна собственост в медиите.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44