Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха окончателно Изборния кодекс

| обновено на 21.02.14 в 17:32
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно Изборния кодекс. След близо две седмици дебати в зала, чести прекъсвания и процедурни хватки т.нар. "Изборен кодекс на Мая Манолова" е факт.

Освен със знак "Х" ще гласуваме и със знака „V“. Няма да има мажоритарен вот. При гласуването ще можем да посочваме и фаворит за кандидат-депутати, т.нар. "преференция". Прагът при гласуване за общински съветници ще е 7 процента. При евровота прагът за преференцията ще е 5%. Неотбелязаните преференции ще се отчитат в полза на водача на листата, гласи друг текст. 

В до 500 секции ще има експериментално машинно гласуване. Кодексът отхвърли обаче гласуването по интернет. Обществените радио и телевизия ще са задължени да предоставят безплатно време за диспути. Отпадат предизборните хроники. Остана и принципът на уседналост. ДПС казаха, че този текст ще бъде оспорен в Конституционния съд. Отхвърлянето на друго тяхно предложение - кампанията да се води и на друг език, освен на български, също разклати отношенията между БСП и ДПС. След приемането на текстовете авторът на Кодекса Мая Манолова каза:

Надявам се нашите усилия да бъдат оценени от гражданите на предстоящите евроизбори, които да се проведат по един наистина демократичен и честен начин и при активно гражданско участие. Още веднаж ви благодаря.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44