Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха български вариант на машина за гласуване

Снимка: Добромир Видев

За пореден път пред комисия за взаимодействие с граждански организации и движения беше беше представен вариант на машинно гласуване. Този път разработката е на български специалисти. Според новите изборни правила на евроизборите машинното гласуване ще бъде експериментално. 

И при това представяне създателите подчертаха няколкото начина на защита на тайната на вота. Те предлагат вариант, в който срещу лична карта се дава чип карта, която може да бъде ползвана само веднъж от избирателя при гласуването. Машината отпечатва и баркод на принципа на касовите апарати. Има и памет, която съдържа данни за цялото гласуване и след приключване на изборния ден се предава на районната комисия. Гарантира се, че машината ще работи и до два часа, ако спре токът.

От гражданските организации отново настояха издадената от машината при гласуването бележка с баркода да не бъде пипана от избирателя, а директно да пада в урна. Посочиха също така, че връзката на машината през мобилната мрежа ще спести доста  командировки именно за секциите в чужбина. Създателите на машината не посочиха цената й. Но казаха, че максимум за две години може да се изплати. И то само от намаляване на разходите, които сега се правят за бюлетини, логистика и други дейности по изборите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44