Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Следим внимателно ситуацията в Украйна

Снимка: БГНЕС
Българските власти  следят с повишено внимание развитието на  ситуацията в Украйна. Това каза външният министър Кристиан Вигенин. Той подчерта, че важна цел за ЕС и България е гарантирането на териториалната цялост на Украйна.

Следим много внимателно информациите, тъй като са противоречиви за самото присъствие на военни в райони, които по принцип не са част от руските бази там. Искаме да предупредим, че за нас гарантирането на териториалната цялост на Украйна е важна цел - не само за България, но и за Европейския съюз и призоваваме всички страни към въздържаност, защото прекрачването на определена граница в противопоставянето може да направи някои процеси необратими. Емоциите трябва постепенно да отстъпят на заден план и да се търсят стъпките към компромиса и към ангажирането на всички граждани на Украйна, независимо от техния етнически произход към възстановяването на реда, на закоността и към встъпването по пътя на помирението и икономическия растеж. Това са основните задачи пред Украйна сега и обръщането в друга посока, насаждането на допълнително напрежение може да има тежки последици и за самата държава, но преди всичко за гражданите, независимо в коя част на Украйна живеят, заяви Вигенин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44