Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц беше избран от европейските социалисти за кандидат за председател на ЕК

Снимка: БГНЕС
Представители на 36 европейски социалистически партии подкрепиха манифеста на ПЕС. Форумът, който се провежда в италианската столица Рим, подкрепи и кандидатурата на Мартин Шулц за председател на ЕК. На конгреса в Рим подкрепа за Шулц даде и българският премиер Пламен Орешарски. Той посочи, че проблемите в Европа са в резултат на политиките на консервативните партии, а заложените принципи и политиките на европейската левица могат да бъдат реализирани: Ако продължим политиката на консервативните партии, няма да можем да решим никой от проблемите. Затова имаме нужда от промяна в тази политика. Смятаме, че не по-малко важно е кой ще проведе новата политика. Затова Мартин Шулц е успешният кандидат.

И лидерът на партията на европейските социалисти Сергей Станишев посочи, че левите в Европа трябва да седнат с хората, за да чуят проблемите им: Смятаме да възстановим разрушеното от консерваторите. Тук сме, за да кажем, че Европа може да бъде изградена отново, Европа на напредъка, която закриля, която постига резултати и работи. Това е нашата идеология, това са ценностите ни за солидарност и справедливост.

На форума, като евродепутат присъства и Ивайло Калфин от АБВ. За речта на Станишев Калфин каза: Особено запомних изречението, че десните се борят за власт, а ние се борим за ценности. Надявам се това изречение да го чуя и в България. И допълни, че не се е срещал със Сергей Станишев по време на форума. Не може да има монопол над идеите, каза още Калфин на въпрос за евентуалното членство на АБВ в партията на европейските социалисти, след като Станишев обясни, че това е невъзможно.

Това което очаквам е да участваме в парламентарната група на социалисти и демократи. Технически няма проблем, има такива прецеденти. Не може да има монопол нито национален, нито европейски на която и да е структура над идеи
, беше категоричен Ивайло Калфин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44