Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли президентското вето върху текстове от Изборния кодекс

| обновено на 04.03.14 в 15:35
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс за по-малко от два часа.

"За" гласуваха 138 народни представители, "против" -  80, нямаше въздържали се.

Единствено депутатите от ГЕРБ подкрепиха мотивите на държавния глава. Срещу гласуваха депутатите от ДПС, Коалиция за България и депутатите от партия "Атака". 

Заседанието започна безпроблемно, след като в залата се регистрираха 126 народни представители. 

Преференциалният вот, изборът на председател и членове на ЦИК и електронното гласуване бяха част от най-дебатираните промени.

Депутатът от БСП Мая Манолова защити новите моменти с припомнянето, че за пръв път се налагат изискванията за професионален опит на членове на ЦИК. Манолова разкритикува същността на мотивите на президента.

Който е писал мотивите до последния момент като че ли се е надявал, че това ще се размине. Продължение на откровената позиция на президента, за непризнаване на резултатите от парламентарните избори, за сваляне на доверие от правителството, за продължаващи опити да бъде разделяно обществото. Очевидно някои от партиите, които имат притеснения за резултатите си на предстоящите евроизбори, си търсят чудодейна виагра, която да им вдигне резултата, каза Манолова.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева подкрепи мотивите на президента:

Тези промени, които коректно са отбелязани и от президента като правилни стъпки в посока напред за демократизирането на изборния процес можеха елегантно да бъдат постигнати и с изменение на сега действащия кодекс. Мнозинството реши обратното.

От ДПС отхвърлиха ветото. Мустафа Карадайъ уточни:

Ветото със своите си мотиви са несъстоятелни. Ние твърдим, че г-н Росен Плевнелиев е сляп и глух за противоконституционните текстове и се опитва и е изложил съображенията на ГЕРБ в мотивите за вето.

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров също гласува "против" ветото на Росен Плевнелиев и призова:

Продължаваме да твърдим, че този човек за нас е измама. Така че, всяко нещо, което произлиза от него, ние го приемаме като несъстоятелно. За пореден път използвам тези дебати за ветото на президента да го призова да си свали имунитета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44