Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат правилата за отпускане на кредит

Снимка: БГНЕС
Повече гаранции за правата на кредитополучателя предвижда Законът за потребителския кредит, който ще бъде разгледан на първо четене в Народното събрание. Предвижда се да бъде разширен обхватът и за кредити под 400 лева. Това се налага, тъй като напоследък зачестява практиката за отпускане на бързи кредити при неизгодни и в много случаи при неясни условия за кредитополучателите.

Друг проблем са редица такси, свързани с отпускане и погасяване на кредита, като със законопроекта се забранява на банките да събират някои видове такси и комисионни, за които се приема, че са част от дейността на банката по предоставяне на кредита, както и комисионни за одобрение и усвояване на кредита и неговото управление.

Ще се въведе изискване видът, размерът и действието, за което се събират такси и комисионни, да се описват ясно и точно в договора за кредита.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44