Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политици, дипломати и граждани отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Политици, дипломати и граждани отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста и поднесоха цветя на паметната плоча пред парламента в София. На този ден през 1943-та година български общественици предотвратяват депортирането на евреи към нацистките лагери.

На церемонията присъства вицепремиерът Цветлин Йовчев, а председателят на парламента Михаил Миков каза:

Всяка година все по-малко са съвременниците на тези мрачни времена в Европа, мрачни времена в България. Но ние сме длъжни младите, учениците, тези които ще дойдат след нас - никога да не забравят този подвиг на човека, който спря Хитлер - Димитър Пешев. На онези народни представители, които внесоха подписка - 43-ма, на Българската правосладна църква, разбира се, на онези българи, които бяха избрали страната на антифашистката коалиция. Само така ще останем верни на онова голямо изпитание на тези хора на онова лично, човешко изпитание, с което те се записаха в златните страници на българската история.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Соломон Леви: Българските евреи бяха спасени в последния момент

На 10-и март отбелязваме Деня на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството в България. Българските евреи бяха спасени в последния момент , каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" израелският художник Соломон Леви ...

публикувано на 10.03.14 в 10:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44