Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 500 000 подписа с искане за референдум за промяна в изборните правила бяха внесени в НС

4
Снимка: Добромир Видев

С шествие от Софийския университет до сградата на парламента на площад Батенберг беше внесена подписка с искане за провеждане на референдум за промяна в изборните правила. Подписката е в подкрепа на искането на президента за референдум заедно с евроизборите. Настоява се за задължително гласуване, електронно гласуване и мажоритарен елемент.

Близо 500 000 подписа бяха внесени в деловодството на парламента, но има още няколко хиляди, които не са обработени, обясни председателят на инициативния комитет професор Георги Близнашки:

Нашият призив е, в рамките на 10 дни, да се направи една бърза и енергична проверка, за да може Народното събрание впоследствие в рамките на една седмица да вземе своето решение за произвеждане на този референдум. Това е нашата цел. Смятам, че тя е реална. Ние написахме писма, включително за разговори с представителите на БСП и на ДПС. За съжаление, те не откликнаха на нашия повик за среща. Не си ли давате всички сметка, че тези три предложения ще внесат коренна промяна в националния политически живот. Ако се възприеме поне едно от тях, това ще бъде пробив. Ако и трите се възприемат, ние ще имаме една принципно различна картина на народното представителство в следващите общи парламентарни избори в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

Свързани новини

Безуханова: За по-малко от месец бяха събрани над 560 хил. подписа в подкрепа на референдума

Същественият въпрос е, че за по-малко от месец бяха събрани повече от 560 хил. подписа  в подкрепа на една изключително важна кауза, а именно създаване на честни изборни правила, които гарантират максимално участие на изборния процес във всички...

публикувано на 10.03.14 в 17:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44