Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще предложи програма за индустриализация до 2020-а година

Снимка: БГНЕС

До 20-и април правителството ще представи програма за индустриализация на страната с план до 2020-а година. Това стана ясно на дискусиите в Боровец, посветени на държавността, икономическото развитие, социалната политика и регионалното развитие. Сред първите мерки е преодоляване на диспропорцията в средствата за регионите. 

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че по европейски програми предстоят да се усвоят над 1 милиард и 860 милиона евро. Сред новите политики на Кабинета са рехабилитацията на пътищата втори и трети клас, изграждането на три язовира в страната и борба с водните режими в над 30 населени места. Станишев уточни:

Язовир "Пловдивци" в Рудозем, язовир "Луда Яна" в Панагюрище, включително с пречиствателна станция, язовир "Студена" - неговата рехабилитация, която ще започне през септември, това е изключително важно за Перник.

Един от изводите от семинара на БСП в Боровец бе, че България няма да бъде сред ястребите на ЕС при вземането на решение за евентуални санкции срещу Русия заради кризата в Украйна. Страната ни няма интерес от санкции срещу Русия, от които големите губещи ще са няколко източно европейски държави, сред които и България. Премиерът Пламен Орешарски припомни позицията на страната ни:

Тя се форматира около три ключови момента в подкрепа на българското малцинство по всички дипломатически и политически канали, на второ място териториалната цялост на Украйна и на трето място призив към украинското правителство да води политика на деескалация на напрежението. По отношение на санкциите, ние, заедно с още няколко страни-членки на ЕС, сме най-малко заитересовани от санкции, от които реално големите губещи ще са няколко източноевропейски страни.

Левицата смята, че кризата в Украйна има само политическо решение. Трябва да се търси диалог между Украйна, Русия, ЕС и САЩ, посочи Сергей Станишев. Той допълни, че при формиране на българската позиция за евентуални санкции на Брюксел към Русия страната ни ще отчете националните си интереси:

Имаме между 250-300 хиляди етнически българи в Украйна. Нашата география е пряко свързана с този регион. И при нестабилност и дестабилизация ние ще сме първите, които ще пострадат. Спомнете си югоембаргото. Какви щети гигантски нанесе то на България. Отчитайте нашия стокообмен с Руската федерация. Не очаквайте България да бъде сред ястребите в ЕС.

България няма да признае резултатите от референдума в Крим, изтъкна Станишев:

Не знам коя държава, извън Русия, е заявила готовност да признае този референдум.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44