Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултативният съвет за национална сигурност ще обсъжда рисковете пред България от кризата в Украйна

Снимка: БТА
Заради кризата в Украйна президентът Росен Плевнелиев свиква извънредно Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Участниците в заседанието ще обсъждат рисковете пред България, свързани с развитието на кризата.
 
Премиерът Пламен Орешарски, директорът на Националната разузнавателна служба Димитър Димитров и директорът на служба Военна информация Веселин Иванов ще докладват на заседанието на КСНС. България няма общодържавна позиция по кризата в Украйна след референдума в Крим за присъединяване на полуострова към Русия. Заради различните си позиции партиите не се разбраха и парламентът се отказа да приема обща декларация. Очаква се спорът по темата да продължи на заседанието на "Дондуков" 2.

Позицията на президента Плевнелиев е за по-твърда политика към Русия заради анексирането на Крим: Европейският съюз да има нова, адекватна политика към Русия. И, разбира се, ЕС е длъжен да подкрепи гражданското общество в Украйна, да гарантираме териториалната цялост на Украйна.

България няма интерес от санкции срещу Русия, е позицията на премиера Пламен Орешарски: Ние не бихме подкрепили широкомащабни икономически санкции преди оценка на въздействието, тъй като нашите оценки показват, че ние ще бъдем между страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати.

От ГЕРБ смятат, че половинчати санкции срещу Русия ще повлияят негативно върху страната ни. Левицата вече заяви, че България няма да е сред "ястребите" в ЕС при вземането на решение за санкции срещу Русия. Темата изисква общодържавна позиция, която да защити българския национален интерес, смята ДПС.

"Атака" е против санкции срещу Русия и иска България да признае резултатите от референдума в Крим.

В началото на март беше създаден национален щаб под ръководството на вътрешния министър, който да следи обстановката в Украйна и да набележи мерки, за да се намали вредното въздействие върху България. Нарушаването на енергийните доставки и евентуална бежанска вълна към страната ни бяха посочени като основни рискове за България от кризата в Украйна.

Консултативният съвет за национална сигурност ще заседава в обстановка на остро политическо противопоставяне заради партийното разпределение в новата ЦИК. Мнозинството остави ГЕРБ без представител в ръководството на Комисията заради указ на президента, който назначи шестима представители на ГЕРБ, петима на Коалиция за България и по един от ДПС, "Атака", НДСВ и Синята коалиция. Президентът отказва да преразгледа решението си, а от ДПС заявиха, че ще се оплачат пред ЕК и Европарламента. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44