Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгва официален регистър за тютюна

Снимка: БГНЕС

От днес тютюнопроизводителите могат да подават заявления за вписване в официален държавен регистър. Липсата на информация колко тютюн се произвежда в страната доведе до множество скандали в рамките на изкупната кампания.

При подаване на заявленията стопаните ще трябва да декларират площите, на които отглеждат тютюн през тази и миналата година, произведените и продадени количества през последната изкупна кампания, сортовете, които сеят, както и договорите за производство и изкупуване на тютюн. Ще се представят и документите, доказващи право на ползване на земите, върху които се отглежда тютюнът. 

Създаването на регистър на тютюнопроизводителите е част от общия пакет мерки, който ще предприеме земеделското министерство по отношение на сектора. В момента никой в страната не разполага с информация кои и колко са тютюнопроизводителите, колко са площите, засети с тютюн, какво количество и какви сортове са произвеждат и кои фирми изкупуват тютюн.

Липсата на актуална информация доведе до това, че през последните години държавни субсидии получаваха и хора, които отдавна не отглеждат тютюн. 

Заявления за вписване в регистъра ще се подават в областните служби по земеделие. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44