Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Церемония в София по случай 100-годишнината от Първата световна война

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев и британският принц Едуард участваха в София в церемония за отдаване на почит към загиналите в Първата световна война. Визитата на Херцога на Кент у нас е по повод отбелязването на 100-годишнината от началото на Първата световна война.

Дипломати от различните държави - съюзници и противници в Първата световна война, застанаха заедно, за да почетат общото си минало. На място, където са погребани британски и ирландски военнослужещи, близо до германските, италианските и френските военни гробища.
Както напомни посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, В името на помирението, за да почетем загиналите от всеки народ.  
Принц Едуард, който е председател на комисията за военните гробове на Британската общност, отдаде почит на всички загинали:
243-ма военнослужещи от Британската общност, дали живота си в двете световни войни, са погребани тук в България. Те не са забравени. Застанал днес тук пред вас, ми става по-ясно от всякога, че болката и загубата се споделят от хората по цял свят. Именно в това съзнание се корени нашето помирение.
Припомняйки, че мирът няма алтернатива, президентът Росен Плевнелиев посочи: Наш общ дълг е спомените за жестокостите на войната да бъдат съхранени в името на един по-добър свят.
Утре принц Едуард ще присъства на церемония в памет на загиналите през Първата световна война на военното гробище в Пловдив. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44