Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: Не се налага актуализация на бюджета

Петър Чобанов
Снимка: БГНЕС

Към момента не се налага актуализация на бюджета въпреки забавянето на износа и вноса за първите месеци на годината, посочи финансовият министър Петър Чобанов. Резерв от 100 милиона лева ще гарантира изплащането на великденски и коледни добавки към пенсиите в следващите три години.

Няма срив на чуждите инвестиции у нас, подчерта финансовият министър. Петър Чобанов заяви, че целта е бюджетът да бъде изпълнен без корекции.

Към момента не смятам, че ще се наложи актуализация. Целта на изпълнението на бюджета е да се изпълни такъв, какъвто е. Наистина имаме по отношение на износа някои сигнали за първите два месеца на годината за известно забавяне на износа към трети страни, както имаме и забавяне на вноса. Те са еднократни явления и към момента не влияят на цялостната ни прогноза за годината.

Според средносрочната бюджетна прогноза - за периода 2015-2017 година, правителството смята да продължи политиката - фискалната дисциплина да е съчетана с ускорен икономически растеж.

Категорично показваме намерението си в социалната област да продължим наред с увеличаването на минималната работна заплата, прилагането на швейцарското правило за пенсиите, да продължим и социалните мерки. Общо в бюджета на Министерството на труда и социалната политика са добавени 30 милиона направления, именно - за деца с увреждания, приемни семейства и план за действие по заетостта, допълнителни 100 милиона за великденските и коледни добавки, конкретизира Чобанов плановете на управлението.

В областта на инвестициите кабинетът има намерение да запази публичната програма от 300 милиона лева за общински проекти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44