Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В елховското село Лалково е построена църква за 5 месеца

Само за 5 месеца в елховското село Лалково е построена църква. Тя е изградена на мястото на старата църква и носи същото име "Възнесение Христово". Повечето жители на малкото село Лалково са били скептични, когато на Димитровден е обявено началото на градежа. Пред очите им обаче сградата расте с всеки изминал ден. Средствата за строителството осигурява Михаил Ангелов. Негови са и работниците, разказва инициаторът Мария Къкърова:

Жените от селото се организираха, приготвиха им храна. Носят им. Всяка вечер питам: "Яли ли сте? Как сте?". А те казват: "Ти не знаеш за какво става дума. Те се редуват да ни носят храна". Аз им казвам: "Вече ви вярват и разбраха, че ще става хубаво, всичко друго е преходно и минаваме, заминаваме, нас няма да ни има, обаче църквата ще я има. Дай Боже, да я има дълго.

Със завършването на строежа идва идеята в Лалково да бъде проведен следващият традиционен за региона пленер "Яница" и художниците в него, да помогнат за изографисването на храма. Художничката Ивелина Вълчанова вече е взела решение:

Богородица! Това рисувам постоянно. Най-любимият ми образ е. От Светия Синод имат изисквания за църкавата, разбира се. Сега, ако стане, с художниците, които на пленера ще дойдат - всеки да си хване някаква част..

Очакванията са, до следващото лято храмът "Възнесение Христово" да отвори врати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44