Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди за възможна военна намеса на Москва в Украйна, с което засили опасенията от изостряне на конфликта между поддръжниците на киевските власти и привържениците на отцепването в Източна Украйна, пише британският вестник Файненшъл таймс. Изказването беше направено, след като през уикенда имаше престрелка в окупирания от антизападни въоръжени лица украински град Славянск, посочва Гардиън.

Американският вицепрезидент Джо Байдън пристигна в Киев на посещение с цел да демонстрира подкрепата на САЩ за новото украинско правителство и да настоява за прилагане на женевските договорености, отбелязва Индипендънт. Правителството на САЩ предупреждава, че ще наложи по-строги санкции на Русия, ако тя не съдейства за уреждане на кризата в Източна Украйна, отбелязва Ню Йорк таймс. Според американския Уолстрийт джърнъл САЩ са готови да предприемат нов набор от наказателни мерки срещу Русия още тази седмица.

Женевските споразумения за Украйна трудно ще бъдат изпълнени поради липсата на общ език на страните и на влиятелни гаранти, пише днес Независимая газета. По-вероятното е да се появи още един документ, към който всяка от страните пак ще сочи с пръст и ще обвинява другата, че положението не се подобрява, предрича в редакционна статия московският вестник. Другият проблем е фактът, че нито една от страните, подписали споразумението в Женева, не бива възприемана от останалите като посредник, като трета сила.

Комерсант съобщава, че руското правителство е решило и вече обсъжда създаването на единна национална рейтингова агенция. В партньорство с някои алтернативни чуждестранни агенции руската агенция ще бъде призвана да конкурира водещите глобални играчи - "Мудис", "Фич" и "Стандард енд Пуърс". Източник на Комерсант твърди, че Москва може да разгледа и варианта за включване на Русия в международната рейтингова агенция "Ей Ар Си рейтингс".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44