Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози отстояват своите предложения за промени в Закона за Черноморското крайбрежие

Свилен Овчаров
Снимка: БГНЕС

Еколози настояват да се приемат предложенията им за промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Те предлагат да се забрани строителството в местата, които са едновременно крайбрежни територии и попадат в защитени зони. 

От коалицията "Да остане природа в България" и Асоциацията за алтернативен туризъм отново заявиха, че са против промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които ще улеснят поставянето на преместваеми обекти в 100-метровата ивица от плажа към сушата.

Адвокат Свилен Овчаров сподели опасенията на еколозите: Ще променят начина на изчисляване на квотата на плажните съоръжения с цел да улеснят точно тази практика да се поставят плажни съоръжения, които са недостъпни за посетителите на плажа.

Еколозите припомниха, че все още не са нанесени в кадастъра местата със земи, въпреки, че е направено описание. Владо Руменов, член на инициативния комитет за граждански контрол при опазването на културното наследство, посочи нерешения проблем с опита за незаконно строителство в Националния археологически резерват "Яйлата":

Има издадено решение, което не подлежи на обжалването. Трябва да се събори. За да се събори, Министерство на околната среда и водите следва да издаде заповед за това събаряне, което по закон трябва да направим, но се оказа, че никой в България не може да задължи това министерство да изпълни закона и да издаде тази заповед.
Вместо да се строят хотели, да се развият къмпингите край Черно море, предложи председателят на Асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44