Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден за подаването на данъчни декларации

Снимка: Ивайло Михайлов

Днес изтича срокът, в който можем да подадем данъчната си декларация и да платим дължимото, без санкции. След това НАП започва да начислява годишна лихва от 10 % върху размера на задължението. Около 30 000 са данъчните декларации, които се очакват днес, а данъчните съветват да се използват дистанционните услуги.

Онлайн разплащането и подаването на данъците по интернет или по пощата могат да ви улеснят значително, ако сте избрали последния ден за деклариране и заплащане на данъка. Всяка трета декларация по време на кампанията е подадена без пряк контакт с данъчните. Много важно е да знаете, че днес изтича и срокът, в който трябва да се издължите, казва Росен Бъчваров от НАП. В противен случай следват санкции:

Освен натрупването на лихви, по-важното, което трябва да знаят нашите клиенти, е, че скоро след това може да започне процедура по принудително събиране, която е неприятна и за двете страни - включително запор на заплата, запор на някакви движими вещи и редица други, не особено приятни способи за принудително изпълнение, още в рамките на няколко седмици след изтичането на крайния срок 30-и април.

Тази година последният ден от данъчната кампания съвпадна с деня на т. нар. "икономическа свобода", когато се приема, че сме се издължили към бюджета и започваме да работим единствено за себе си.

Всяка година икономисти изчисляват деня, до който всичко изработено отива да покрие всичките ни задължения към бюджета или с други думи, датата, до която работим за правителството и след която вече ще работим само за себе си. Това е денят на "свободата от правителството" и тази година той се пада точно преди Деня на труда, който е неработен. Тъй като дните до 6-и май са почивни, данъкоплатците ще бъдат освободени от работа за държавата, а тя, от своя страна, ще финансира харчовете си със заеми, пресмятат експертите. Заемите обаче се връщат и затова тези 5 дни ще бъдат отработени в полза на държавата, предупреждават от Института за пазарна икономика и казват, че заради кризата, денят на свободата от правителството в последните години се измества все по-напред. За в бъдеще, за да се компенсира дефицитът в бюджета, той ще се премества по-късно през годината. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44