Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 4% намалява средната заплата от началото на годината

Снимка: БГНЕС

Средната заплата намалява с 4 процента от началото на годината в сравнение с края на 2013-а година, сочат данните на Националната статистика. Най-ниско платени са работещите в хотелиерството и ресторантьорството, както и в администрацията.

През първото тримесечие на тази година средната месечна заплата е в размер на 796 лева, с 3,9 на сто по-ниска, отколкото е била в края на миналата година. Най-голямо намаление на възнагражденията статистиката регистрира при операциите с недвижими имоти, с близо 18 процента, следват образованието с 14 и търговията със седем на сто.

В сравнение с началото на 2013-а година доходите на българите са нараснали с 2,3 на сто, с най-голям ръст във ВиК услугите, управлението на отпадъците и строителството. Най-добре платени от началото на годината са заетите в създаването и разпространението на информация и в далекосъобщенията, над 1 700 лева, в енергетиката 1 500 лева, приблизително толкова е средният доход и на финансисти и застрахователи. Спрямо същия период на миналата година средната месечна заплата от началото на тази в обществения сектор е нараснала със седем на сто, а в частния с 0,5 на сто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44