Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд в Кърджали ще се произнесе на 16 юни по делото за собствеността на Историческия музей

Административен съд Кърджали
Снимка: admcourt-kj.com

Окръжният съд в Кърджали ще се произнесе на 16 юни по делото за собствеността на Историческия музей в града. Искът е на Главното мюфтийство, което претендира за сградата и част от парцела.

Това е третото и последно заседание по това дело. На него бяха изслушани заключенията на вещите лица по назначените експертизи. Целта им бе да представят дали спорният парцел е същият, върху който е построен музеят, и какви преустройства са извършени на сградата през годините и от кого. Според юристите на Главното мюфтийство земята е дарена на общността от местен жител в началото на миналия век за строеж на религиозно училище. Според Васил Радев, юрисконсулт на областната администрация в Кърджали, вложените в имота пари са изцяло от държавата.

Комплексната съдебно-техническа и архитектурна експертиза установи значителни преустройства на сградата, която към момента на построяване и към днешна дата е значително видоизменена съобразно функциите й за музей. Има извършени реконструкции на дворното място, довели до значителното му благоустрояване, като тези средства са вложени изцяло от държавата. А за имотите има съставени актове за държавна собственост, те са публична държавна собственост и съгласно закона те не подлежат на реституция.

Двете страни по делото имат десетдневен срок да представят писмените си пледоарии, след което съдът ще излезе с решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44