Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

През последните два дни помощ за населението на Сърбия, застрашено от наводненията, пристига от всички страни. Голям брой компании и организации изпратиха хуманитарна помощ или пари, пише белградският вестник "Данас". Вестник "Политика" отбелязва, че броят на жертвите вече е 17, а евакуираните надхвърлят 25 хиляди души. Най-големи материални щети от наводненията в Сърбия са претърпели земеделието и инфраструктурата, отбелязва "Политика". Според данни на Кризисния щаб около 11 процента от предприятията в Сърбия се намират в райони, в които има наводнения. Върхът на приливната вълна в Белград би трябвало да пристигне във вторник или сряда, заяви Боян Томич от сектора за извънредни ситуации, цитиран от "Вечерне новости".

Кримските татари напомниха, че искат на полуострова да бъде създадено тяхно етническо автономно формирование. Те настояха да се възстановят историческите названия на селищата в Крим и да се уреди с нови закони повишено представителство на кримските татари във властта, пише "Комерсант". На среща с пратеници на кримските татари руският лидер Владимир Путин заяви, че кримско-татарският народ не бива да стане разменна монета в споровете между Русия и Украйна. Конфликтът с кримските татари е твърде характерен за Русия симптом. Този конфликт се дължи на характерния за днешен Кремъл подход към всички малцинства, твърди "Ведомости".

"Шоколадовият крал" Петро Порошенко е сочен за водещ претендент за президент на Украйна и все по-голямата неизбежност на избирането може да промени позицията на руския президент Владимир Путин, смята "Ню Йорк таймс". Това дава на Кремъл перспектива да получи ясен партньор за преговори, което според наблюдателите явно допринася за смекчаване на позицията на Путин. Изглежда, че възможността за завземане на територии в Източна Украйна, по начина, по който това стана в Крим, вече е затворена от Путин и той дори изрази предпазлива подкрепа за произвеждането на изборите, допълва "Ню Йорк таймс". Порошенко предлага на украинците нов живот, допълва в кореспонденция от Днепропетровск британският "Таймс".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44