Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Напоителни системи": Няма място за притеснение във Видинско

Снимка: Ваня Минева

Изпълнителният директор на "Напоителни системи" Димитър Методиев инспектира отводнителните съоръжения в района на Видин. Според него състоянието им показва, че няма място за притеснение.

По поречието на Дунав във Видинско има 11 отводнителни помпени станции. От тях в момента работят 8,  две се включват при определени условия и една е в ремонт. Проблем може да възникне единствено ако някоя откаже, тъй като са строени преди повече от 70 години.

Очаква се покачване на нивото на река Дунав през следващите дни и според прогнозите на 24 май то ще достигне 9 метра. Експертите на "Напоителни системи" обаче увериха, че няма място за притеснение. Дигите се наблюдават денонощно. В момента се извършва окосяване, за да се улесни наблюдението.

Целият Дунавски район от Видин до Русе е в готовност за действие при покачване нивото на реката, увери Димитър Методиев.

В момента водният стоеж при Видин е 825 сантиметра, а повишението от сутринта е 4 сантиметра.

Димитър Методиев посочи още, че на оглавяваното от него дружество са отпуснати 12 и половина милиона лева от Министерството но на финансите. С парите са погасени стари задължения, включително заплати на работниците за 4 месеца. Сега фирмата  отново няма средства и разчита на други 19 милиона лева, обещани от държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44