Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновяват контролираните взривове на деформирани боеприпаси в базата край "Петолъчката"

Снимка: Цветан Петков
От началото на юни ще бъдат подновени контролираните взривове на деформирани боеприпаси в базата край пътен възел "Петолъчката". Очаква се операцията да приключи до есента.

Преди две години мощна експлозия в базата причини смъртта на трима души и нанесе материални щети за около 60 млн. лева в близките населени места. Няколко месеца продължи събирането на пръснатите боеприпаси в района на взрива. Военните събраха над 45 000 снаряда.

Унищожаването на деформираните боеприпаси започна през февруари миналата година, но населението на Лозенец и Стралджа въстана с мотива, че ежедневните гърмежи, освен че предизвикват непрекъснат стрес, са и изключително вредни за околната среда. Близо година продължиха преговорите между ръководството на базата и Инициативния комитет.

Според директора на фирмата изпълнител Иван Табов вече е взето решение и контролираните взривове ще започнат: Изготвяме график в момента, ще го изпратим на Инициативния комитет и на кмета, за да знае какво се работи и как се работи. И от там нататък връзка с Инициативния комитет, ако им е шумно, ще намаляваме, ако смятат, че може да се увеличи - увеличаваме.

Предстои да бъдат взривени около 18 000 деформирани снаряда, още около 10 000 ще бъдат транспортирани за унищожаване на друго място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44