Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на нестинарството се открива в село Българи

Снимка: БГНЕС

Музей на нестинарството ще бъде открит в странджанското село Българи тази вечер. По стар обичай на днешния ден с нестинарски игри селото чества Светите Константин и Елена. Уникалният музей на нестинарството е част от туристически информационен център, изграден по проект, финансиран от Оперативната програма за развитие на селските райони.

В изложбената зала на музея са представени експонати и интересни материали от възникването и развитието на нестинарството. При откриването на туристическия център ще бъдат показани кадри от първия български 3D документален филм "Стъпки в огъня", каза кметският наместник на село Българи Недка Лапчева

Нестинарските танци са кулминацията на празника. Нестинарите, съпроводени от музика и шествие, тръгват от параклиса "Св. св. Константин и Елена" в селото и се придвижват до жаравата, където в състояние на транс влизат и прекосяват огнения кръг. Ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.                                                                                             



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44