Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Младежта в движение“ – 2 предизвика очакван интерес в Бургас

Автор:

 

Второто поред изложение в Бургас на европейската инициатива „Младежта в движение“ се превърна още с откриването си в притегателен център за жители и гости на града. Специално простроената шатра на Европейската комисия в Морската градина вече е добре позната като място, където хората могат да получат отговори на всички интересуващи ги въпроси, свързани с европейските програми за образование, обучение, мобилност, доброволчество и заетост на младите хора в Европа. Много от посетителите споделиха, че идват, знаейки вече от първото посещение на инициативата колко полезни са срещите лице в лице с изложителите, представената от експертите в съответната област изчерпателна информация и раздадените информационни материали. Изключителен интерес предизвикват темите, свързани с намаляване на високата безработица сред младежите и повишаване на младежката заетост, които бяха дискутирани и в рамките на двучасов онлайн чат, предназначен за тези младежи, които нямат възможността лично да посетят изложението.

 

Програмата през втория ден включи освен презентации на различни европейски програми, насочени към младите хора, и Годишното информационно събитие на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". За втора поредна година оперативната програма представя възможностите, от които всеки, който има желание да се развива, може да се възползва. Събитието беше открито от Наталия Ефремова, ръководител на управителния орган на ОПРЧР и главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“. Наред с възможностите, които дава оперативната програма, бяха представени и няколко истински истории на хора, възползвали се от нея.

 

Бяха раздадени атрактивните награди за победителите в състезанието „Открий бургаското съкровище“ – 5 билета за двама за SPIRIT of Burgas, където инициативата имаше специално информационно присъствие. Младежи от различни държави имаха възможността да се насладят освен на любимите си групи, и на изпълненията на Калин Вельов, посланик на Европейската комисия за инициативата „Младежта в движение” за България, и TUMBAITO, както и да се включат в уъркшоп по ударни инструменти. Изложението завърши в неделя с презентации, турнир по плажен футбол, концерти на млади бургаски певци и танцьори и още много изненади.

Акцентът в програмата бе турнирът по плажен футбол. Наградите на победителите бяха връчени от Дариус Гайдис, временно управляващ посолството на Литва в България, която пое председателството на Съвета на ЕС 1 юли т.г., и от футболната легенда Радостин Кишишев.

 

„Младежта в движение“ е водеща инициатива на Европейския съюз, предприета с цел да отговори на предизвикателствата пред младежта и да подпомогне успешната им реализация в икономиката на знанието. Инициативата има за цел насърчаване на мобилността на студенти и стажанти и подобряване на заетостта сред младите хора. „Младежта в движение“ насърчава държавите на ЕС да работят съвместно за предоставяне на по-добри възможности на младите хора в Европа с цел да оползотворят максимално своите умения. Това може да се постигне чрез подобряване на резултатите и международната привлекателност на университетите в Европа, както и чрез повишаване на цялостното качество на всички равнища на образование и обучение на ЕС. Инициативата е насочена по-специално към по-младите хора, за да им даде възможност да се запознаят с ползите от участието в програмите за мобилност на ЕС.

В подкрепа на инициативата ЕК инициира информационна кампания за повишаване на осведомеността и мобилността в областта на младежката заетост. През 2011 и 2012 г. са проведени общо 63 информационни събития в различни европейски градове, които събират над 2 млн. души.

По публикацията работи: 81


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МЗХ: Удължава се срокът за подаване на заявления по Кампания 2024

До 8 юли се удължава срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по Кампания 2024. Промяната е на база извършен анализ от Министерство на земеделието и храните, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в ИСАК. Взети под внимание са и постъпилите в министерството писмени искания от браншови организации и..

публикувано на 27.06.24 в 09:34

Аварии на водопроводи налагат спиране на водата на няколко места в Бургаско

Къде работят днес аварийните групи на ВиК Бургас: В Бургас , к-с Изгрев, авария на кръстовището пред КАУФЛАНД - спряно водоподаването в района до отстраняване. В.Българово, община Камено  – авария със заварка на главен водопровод. Ремонтните дейности се извършват от 08:30 до 10:30часа. В с.Равнец също има авария, която ще се отстранява със..

публикувано на 27.06.24 в 09:09

СЕМ с кампания за медийна грамотност: Провери, преди да се довериш!

Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето – гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо. Затова… Не се подвеждайте, а проверете информацията! Научете се да разпознавате източниците! Вижте кой е цитиран? и накрая: Не споделяйте, ако се..

публикувано на 27.06.24 в 08:50
архив

Висок риск от пожари в Болярово

Екстремно висок е рискът от пожари в крайграничната община Болярово. Трайното засушаване, работата на открито и  нелегалните мигранти са сред предпоставките за възникването на локални огнища. В региона не е валяло повече от месец, растителността навсякъде е изсъхнала, продължава и жътвената кампания, посочи кметът на Болярово Христо Христов. „ В..

публикувано на 27.06.24 в 08:44

Община Царево предупреди: Предстои асфалтиране на улица"Княз Борис"

В Царево от днес започва цялостното асфалтиране на ул "Княз Борис" в кв."Василико", предупреди Общината.  Всички жители и гости трябва да преместят своите автомобили паркирани по улицата.

публикувано на 27.06.24 в 07:30
Община Сливен

Общинският съвет в Сливен ще дари пари за ремонт на най-старото читалище

Община Сливен ще дари 160 хиляди лева за ремонт на салона на най-старото сливенско читалище „Зора - 1860“. Предстои днес дарението да бъде одобрено на редовното заседание на Общинския съвет. Общо 48 плюс две допълнителни точки са включени в дневния ред на местния парламент.  Предстои да бъдат направени промени в Наредбата за символиката, съобщи..

публикувано на 27.06.24 в 07:15

Млад мъж се удави след скок от моста в Бургас

Млад мъж се удави този следобед на бургаския плаж след скок от моста. Това е вторият подобен случай за тази седмица. Мъжът е скочил около 16 часа от моста. Той е бил по бански, но никой от плажуващите наоколо не го познава. Това разказа Петър Русев, старши спасител на Северния бургаски плаж: „Един гражданин му хвърлил спасителен пояс да..

обновено на 26.06.24 в 17:19