Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит Гергьовден - Ден на храбростта!

Автор:

С благославяне на бойното знаме и водосвет за здраве на воините от гарнизон Бургас на площада пред „Дружеството на художниците“ /ул. “Александровска“ 22/ ще започне тържественото честване на 6 май в Бургас.
Водосветът ще отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий и представители на бургаското духовенство. Ритуалът ще започне в 11.30 часа. В него ще вземат участие представителни блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски, от формированията на Военновъздушните сили и от Областния и Общински съюзи на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
В ритуала ще участва и представителен духов оркестър на Община Бургас, с диригент Иван Ганев.
Тържественото честване на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия, ще продължи в 12.20 часа с военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк.
В 13.30 часа ще бъде отбелязана тържествено една година от откриването на параклис „Свети Георги“ в Морската градина.
По случай празника всички желаещи могат да разгледат безплатно забележителната експозиция "История на оръжията и българската бойна слава“ в КЦ „Морско казино“, зала "Ал. Г. Коджакафалията".
Изложбата включва най-старите келтски мечове, каменни боздугани, брадви, ножове и ками, открити по нашите земи.

 

ПРОГРАМА:

6 май /вторник/

11:30 часа
Площада пред „Дружество на художниците“, ул. „Александровска“ № 22
Благославяне на бойното знаме и водосвет за здраве на воините от гарнизон Бургас

12:20 часа
Военен клуб – Бургас, ул. „Христо Ботев“ № 48
Военен ритуал по полагане на венци и цветя на признателност пред
паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк

13:00 часа
Параклис „Свети Георги“, Приморски парк
Отбелязване на една година от откриването на параклиса

По публикацията работи: 81


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на хвърчилата за 17-тия рожден ден на Зелена Странджа

С фестивал на хвърчилата днес ще бъде отбелязан 17-тият рожден ден на Зелена Странджа. Празникът ще събере желаещите да се включат на хълмовете над квартал Банево в Бургас, носещи името Трите сестри. Съборният пункт е на площадката на селото, пред църквата в 11.00 часа.  Маршрутът, който ще бъде изминат пеша до върха, е общо 5 км. Той..

публикувано на 12.05.24 в 07:55

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата Болярско и Бояджик. Лошото състояние на пътя срещу недоволството на хилядите жители от региона, стигна до блокадата на пътя.  Участъкът е с дължина около 8 км и по него всекидневно..

публикувано на 12.05.24 в 07:52
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42

В Ямбол РЗИ ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации..

публикувано на 11.05.24 в 07:20

"Ние сме Созопол" с екоакция

За пореден път в Созопол ще се организира почистване, организирано от Обществения съвет и подкрепено от община Созопол, под мотото „Ние сме Созопол“. Обектите, които са включени в каузата: СТАР ГРАД • Парапета до църквата “Кирил и Методий" • Пейките пред Амфитеатьра • Градската градина - боядисване и почистване на детският кът • Боядисане и..

публикувано на 10.05.24 в 16:40