Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само един от четирима, даващи кръв, е наистина дарител

Повече от 500 българи всеки ден се нуждаят от кръв, а България е на едно от последните места по доброволно кръводаряване в Европа. Това отчитат от Българска организация за доброволно кръводаряване.

Всяка година, в средата на юни, в цял свят се отбелязва Световния ден на кръводарителя. Целта на инициативата е да повиши информираността на хората за необходимостта от безопасна кръв за спасяване живота на нуждаещите се.

По данни на Световната здравна организация, всеки ден по света над 800 жени умират от усложнения възникнали по време на бременността и раждането, затова и фокус на тазгодишната кампания бе: "Нека осигурим безопасна кръв за спасението на майките".

През 2013-а г. кръв са дарили около 168 хиляди български граждани. Все повече хора са готови и дават кръв, но все още доброволците не са достатъчно – съобщи Стефка Попова, председател на Българската организация за доброволно кръводаряване, в „Радиокафе“.  25% са истински доброволните кръводарители, а около 75% са платени или близки на нуждаещ се.

Чуйте още за резултатите от кампанията и за съпричастността и страховете на българина в интервюто на Златко Желев със Стефка Попова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.