Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официалният старт на жътвената кампания в община Тунджа беше отложен заради валежите през последните дни

жътва комбаин
Снимка: РАДИО ВИДИН

Предвиденият за днес официален старт на жътвената кампания в община Тунджа беше отложен, заради падналите огромни количества валежи през последните дни. Земеделските производители прогнозират влошено качество и ниски добиви.

Жътвата на ечемика в Ямболска област започна преди десетина дни, но пороите върнаха комбайните в дворовете на земеделските кооперации. Стефан Чолаков, председател на една от ямболските кооперации, каза че са успели да пожънат около 300 декара ечемик, но от началото на седмицата времето ги е принудило да спрат. Пoдобно е положението и в община Стралджа, където нивите приличат на блата. Стопаните се безпокоят и за състоянието на рапицата, защото растенията полягат от дъжда. Ако до дни комбайните не влязат в блоковете, реколтата ще мухляса и цената ще бъде драстично ниска, а размерът на рентата зависи най-вече от продажната цена на зърното. Очакванията засега са цената на хляба да се запази или покачи леко, тъй като през последните години се е запазила и дори е била намалена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44