Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Йорданова: Спешна актуализация на бюджета на НЗОК или ни очаква катастрофа

За спешна актуализация и на държавния бюджет, и на този на здравната каса призовава бургаският депутат от ГЕРБ – Диана Йорданова, в позиция, разпространена до медиите. Публикуваме я със съкращения:

„Това показват и данните от приходните агенции, които са изключително тревожни. Дефицитът в края на май е близо 890 млн. лв. Съпоставено с май 2013 г. - имахме излишък от 45 млн. лв. Сегашните управляващи не искат да признаят своя пълен провал в тази област и затова по всякакъв начин бягат от актуализация. Ако съпоставим процента събираемост, тя е сходна, но по същото време миналата година сегашното управление настояваше за актуализацията, извършена през август 2013 г. Ще се наложи служебното правителство да работи без ликвидни средства”. Това заяви Йорданова, която е член и на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Като неоспорим факт, тя посочва дефицита в Здравната каса, които според предварителните разчети ще е поне 329 млн. лв. към края на август. Според Българския лекарски съюз (БЛС) към края на тази година реалният недостиг може да достигне 491 млн. лв.

„Днес предстои да бъде обсъдено на заседание на Надзорния съвет на фонда предложение за актуализация на бюджета на НЗОК. Ако бъде одобрено, Министерството на здравеопазването ще бъде задължено да го внесе в МС незабавно и така може да се разгледа на редовното правителствено заседание в сряда. Според информация в медиите, разпространена от пресцентъра на МЗ,  още преди седмица от Надзора на касата е получено настояване за актуализация, което е било одобрено от министъра и е върнато обратно за финално гласуване. Първоначално, при публичните си изяви в последните два месеца, министър Таня Андреева твърдеше, че не е нужна актуализация. Сега, обаче, е на друго мнение. Това е абсолютно безотговорно отношение”, коментира бургаският депутат.

Диана Йорданова сподели още, че ситуацията е тревожна и по отношение на държавния бюджет. От януари до юни 2014 г. са натрупани общо 350 млн.лв.  неизпълнение в приходите от ДДС от внос и акцизи спрямо месечните разчети, заложени от финансовото министерство. Това показват предварителни данни за изпълнението на заложения детайлен план за приходите на Агенция "Митници" за 2014 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Ще предложим правителство на малцинството

"Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството". Това заяви след консултациите с президента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов допълни, че формацията ще предложи премиер от ГЕРБ. Това обаче няма да е той: "Разбира се, носим си отговорността и най-вероятно ще предложим правителството, след като разговаряме и с другите колеги,..

публикувано на 24.06.24 в 10:08

Вълко Бинбелов е новият кмет на село Факия, Николай Пандазиев застава начело на село Баня

Несебърското село Баня и средецкото Факия имат нови кметове след частичните избори, провели се вчера в двете населени места. Вълко Бинбелов от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ поема управлението на село Факия.  Николай Пандазиев от Съюз на свободните демократи сяда в кметския стол в село Баня. Бинбелов е получил 172 действителни..

обновено на 24.06.24 в 09:39

Президентът започва консултации с парламентарните групи в 50-ото НС

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС. Днес държавният глава ще разговаря с представители на първите три формации. Две седмици след изборите няма отговор на въпроса: Ще успее ли 50-тото Народно..

публикувано на 24.06.24 в 08:16

Частични избори за кмет се провеждат в селата Баня и Факия /ОБНОВЕНА/

В средецкото село Факия и в несебърското Баня днес се провеждат частични избори за кмет. Нормално протича процеса и в двете населени места, посочват от Общинските избирателни комисии.  250 от избирателите са гласували в село Факия към този час. Над 50% е активността в село Баня. До момента и в двете населени места няма сигнали за изборни нарушения...

обновено на 23.06.24 в 14:19

Отново до урните: В селата Баня и Факия избират нови кметове днес

Частични избори за кмет ще се проведат днес в несебърското село Баня. Същият ден кмет ще избират и в село Факия, община Средец. По двама претенденти се борят за постовете в двете населени места.  До нови избори в село Факия се стигна след като Върховният административен съд касира изборите през есента на миналата година и обяви избора..

обновено на 23.06.24 в 08:13

Контролна комисия на БСП преценява дали Нинова може отново да се кандидатира за председател

Общопартийната контролна комисия на БСП ще прецени дали Корнелия Нинова има право да се кандидатира отново за председател, посочи  зам.- председателят на партията Кристиян Вигенин и обяви, че предстоят  разговори с други леви формации, като целта е обединение на лявото пространство.  Очаква се контролната комисия на БСП в кратки срокове да се..

публикувано на 22.06.24 в 07:34
Румен Радев

Консултациите при президента започват в понеделник

В понеделник (24 юни) президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС.  На 24 юни Радев ще се срещне с три от партиите. От 9.00 часа държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС...

публикувано на 21.06.24 в 13:12