Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Железопътната катастрофа от вчера край старозагорското село Калояновец е централна тема на всички днешни вестници. Машинист загина, а 12 души са ранени, след като локомотивът и четири вагона на бързия влак от София за Варна излетяха от линията, пише в. Труд. Влакът дерайлира при навлизане в района на гарата в селото. Една от версиите е, че машинистът е навлязъл с висока скорост в участъка. Според Стандарт, влакът на ужасите летял със 100 км/ч. при ограничение на скоростта от 40. Участъкът, на който стана катастрофата, е единственият в България, по който могат да се движат влакове със 160 км в час. Отсечката “Михайлово-Калояновец” е била открита след пълна рехабилитация преди два месеца, разказа шефът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев. Според предварителните огледи, трасето е било наред, работели са и всички стрелки, сигнализацията и автоматиката в участъка. Човешка грешка е довела до катастрофата, обясни и транспортният министър Данаил Папазов.

Мътят спецзакон за КТБ, съобщава още от първа страница в. Труд и уточнява: Специален закон, който да уреди фалита на КТБ, прехвърлянето на депозитите и активите в "Креди Агрикол" и гарантирането им от държавата, както и национализирането на втората банка - върху такъв вариант умуват в БНБ. Идеи за ремонт на законодателството, които да позволят на централната банка да извърши планираната операция до 21 юли, когато трезорът трябва да отвори врати, са били представени от БНБ в Министерството на финансите в петък. Очаква се опит за постигане на съгласие върху конкретни текстове да има в понеделник, когато ще бъдат и консултациите при президента Росен Плевнелиев.
Темата допълва в. Преса. Според изданието, ако новите правила не бъдат приети, вложителите в банката ще получат от Фонда за гарантиране на влоговете суми само до 100 хил. евро. Това означава, че фирми и банки ще загубят един милиард и 400 милиона лв., а физическите лица - 600 млн. Държавни компании държат там 300 милиона лева. В интервю за вестника икономистът Лъчезар Богданов казва "Само с фалит ще станат ясни загубите в КТБ".

Чувалите с над 205 милиона на Цветан Василев са изнесени от Корпоративна търговска банка като брак. Това е една от основните версии на прокуратурата, посочва Стандарт, като цитира високопоставени обвинители. В момента се проверява дали банкнотите не са извадени от трезора като "перфорирани" - негодни за употреба. Така товареното им не би се набивало на очи, обясниха разследващи. Според тях, колосалната сума пари може да е изнесена зад граница с частен самолет. Втората хипотеза на обвинителите обаче е, че милионите на Василев не са напускали България. Усилено се проверява вероятността парите все още да са на склад у нас и бавно - на дребни суми, да бъдат прехвърляни към банки в чужбина. Вестник Монитор посочва, че четирима ръководни кадри са обвинени за източването на банката.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44