Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават мерките срещу разпространението на болестта "син език" в Ямболско

Снимка: Радио ВИДИН

В Ямболско продължават да са в сила строгите мерки срещу разпространението  на заболяването "син език" по дребните преживни животни. Втора седмица са затворени пазарите, засилен е контролът по пътищата. И в петте общини на Ямболска област вече са проведени заседания на местните епизоотични комисии. В община Тунджа, в която има най-много животновъди са изпратени писма, в които се разяснява как да се предпазят животните от опасното заболяване, съобщи председателят на епизоотичната комисия Андон Кръстев. Опасенията на ветеринарите са, че нощната паша, която е особено опасна, ще продължи.

Сигурно ще има и такива, които може и да не спазят забраната, но те ще бъдат санкционирани от Областна дирекция безопасност на храните. Те са органът, който има правомощието за санкциониране чрез извършване на проверки, нощни проверки в населените места.

Друга голяма опасност от заразяване крият блатистите места и близостта до язовири и реки, тъй като там се струпват най-много комари, които разпространяват заболяването. Пръскането в стопанствата също е задължително, но предварително трябва да бъдат уведомявани пчеларите, заради опасността от натравяне.

В три шуменски и три търговищки общини вчера бе обявена карантина заради болестта. Това са общините Смядово, Велики Преслав, Върбица, Търговище, Омуртаг и Антоново. Под карантина е и Смолян.

Забранени са нощната паша, пашата в гористи местности и в близост до водни басейни на всички едри и дребни преживни животни.

Заболяването е включено в списъка на особено опасните инфекциозни болести, като засяга само преживните животни. Не се предава на хората, но консумацията на месо от заразените животни е забранена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44