Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елисавета Белобрадова: Гласоподавателите да си направят извод от изминалата година и много да внимават за кого гласуват

Хиляди българи бяха вперили погледи в нея. А тя с окървавено лице раздаваше усмивки - на протестиращите, на полицаите и на политиците. Една вече 37-годишна жена, майка на две деца - момиченца, беше там, пред парламента и възпираше белия автобус в нощта на 23 юли 2013 г. Тя искаше едно - оставката на правителството и днес, година по-късно, вероятно ще я получи. Става дума за едно от емблематичните лица на протеста от 23-и юли - Елисавета Белобрадова.

Връщаме лентата назад, годината е 2013-та - депутатите бяха вътре в парламента, а отвън тълпата скандираше, прииждаше, искаше оставка, която днес, година по-късно, може да бъде дадена. В онази нощ министри от кабинета и десетки депутати стояха в кулоарите на парламента и чакаха хорското недоволство да стихне, за да се разотидат протестиращите по къщите си.

СнимкаТогава, през миналата година, на този ден се навършваха 40 дни от #DanceWithMe.

В онази лятна вечер няколко хиляди, събрали се за пореден път на протест, обсадиха подстъпите към сградата на Народното събрание. Там до 19:30 ч. имаше съвместно заседание на икономическата, социалната и финансовата комисия, на което се гледаше актуализацията на държавния бюджет.

Снимка

Около 20:00 ч. с живи вериги, с бариери и с много скандирания демонстрантите попречиха на депутатите и министрите да напуснат зоната за сигурност около сградата на Народното събрание и така в парламента останаха блокирани над сто души.

Жандармерията чака до 22:00 ч., преди да започне да изблъсква стоящите пред Народното събрание протестиращи, за да проправи път на автобус, един бял автобус, запечатан по снимките, лентите, а и в съзнанието на хиляди българи, в който по-късно се разбра, че са били министрите, депутатите от БСП и ДПС и няколко журналисти.

Снимка














При сблъсъците на полицаите с протестиращите пострадаха десетки граждани, но служителите на реда не успяха да проправят път на автобуса, който се въртя няколко пъти по площада метър по метър, докато униформените вдигаха от земята налягалите демонстранти, и след като около час не успя да се измъкне, се върна в зоната за сигурност при северния вход на Парламента с няколко счупени стъкла, а народните избраници се върнаха - поизплашени - в сградата на парламента.

Протестиращите останаха в района на Народното събрание и напрежението отново ескалира около 3:00 ч. сутринта, след което с щурм жандармерия и полиция ги разпръсна.

Снимка

Правителството остана на власт, останаха и протестите. Година по-късно, отново на тази дата, случайно или не, премиерът Пламен Орешарски се очаква да сдаде властта и да се ходи на предсрочни избори, нещо, което хиляди искаха месеци наред на мегдана.

Промени ли се България за тази година. А сега накъде? Чуйте интервюто с Елисавета Белобрадова.

Чувствам се обидена – не на полицаите, а на управляващите, които са все още същите и които изкараха белия автобус, за да ни провокират. Това беше инсценировка, за да се стигне до размирици, но тя не се получи. Мисля, че моите деца трябва да учат и да живеят извън България, защото въпреки огромните протести няма значителна промяна на броя и на начина, по който гласуват хората. И вероятно това няма и да се промени. Искам гласоподавателите да си направят извод от изминалата година и много да внимават за кого гласуват“, казва Елисавета Белобрадова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.