Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градят няколко православни храма в Ямболско

Снимка: Радио Шумен

През летните месеци активно се работи по изграждането на няколко православни храма в Ямболско. Градежът на църквите е осигурен само от дарения.
В елховското село Лалково храмът "Възнесение Христово" е почти готов. Сградата беше вдигната само за няколко месеца. Икони за църквата ще дарят художници, участвали на пленер в селцето през юни. Очакванията са храмът скоро да отвори врати. 
В съседното село Раздел има параклис, който е построен преди няколко години. Желанието на местните при тях да идва свещеник
Имаме огромно желание да идва поп, обаче не ни изпращат тук. Има си едно момиче, което отключва и заключва параклиса. Ако иска някой да си припали и момичето не е отворило, помолим - отвори. Иначе си има там, където се пускат стотинки, никой няма да злоупотреби в такъв храм. Имахме църква,  друга горе на гробищата, но тя вече не съществува. 
Близо три години продължава и строежът на православния храм в село Видинци в община Тунджа, в което постоянно живеят не повече от 50 души. 
Напредва строителството и на църквата  Успение на Пресвета Богородица” в ямболския квартал Аврен. Само преди дни беше поставен православният кръст на храма, а в момента се извършват довършителни строителни дейности по сградата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44