Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се засилен приток на бежанци към България

Светлозар Лазаров
Снимка: БГНЕС

Засилен приток на бежанци към България се очаква и през следващите месеци, заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, след като инспектира гранични участъци в района на Елхово. 

Миграционният натиск в сравнение със същия период на миналата година се е увеличил 3,6 пъти. В момента в Турция има над 1 млн. потенциални емигранти, като за тях един от пътищата е да минат през България. Лазаров посочи какви може да са ефективните действия за справяне с бежанската вълна:
Това, което е целесъобразно да се направи, цялата сухоземна граница да бъде покрита с това инженерно съоръжение с оглед спестяване сили, средства и разходи на българското общество. Смятам, че не сме толкова богата държава да си позволим от една страна българските граждани да плащат толкова пари за командироване на полицаи, а от друга страна да ги лишаваме от сигурност, да ги лишаваме от борба с контрабандата, да ги лишаваме от катаджии, които са на улицата и да предотвратяват пътно-транспортни произшествия или битовата престъпност.
Над 2 млн лева месечно струва на бюджета пребиваването на граничари и полицаи на българо-турската граница. 1300 униформени са командировани в този район.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44