Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващият кабинет ще реши изграждането на защитно съоръжение по цялата ни сухопътна граница

Снимка: Добромир Видев

Решението за изграждане на защитно съоръжение по цялата сухопътна граница ще бъде взето от следващия кабинет, заяви вътрешният министър Йордан Бакалов след посещение на граничен пункт "Лесово".

Според министъра важната стъпка за спирането на бежанския поток е ускорено подписване на споразумение с Турция за връщане на нелегалните емигранти в южната ни съседка. Втората стъпка, според вътрешния министър, е вземане на решение за изграждане на защитно съоръжение от следващия кабинет и неговото финансиране.

Ако има такова споразумение, няма да има и нужда от ограда, защото в момента примерно и сръбската, и румънската страна, с които имаме такова споразумение, ни връщат хора, които се опитват да нарушат тяхната граница.

Министър Бакалов припомни, че до средата на следващата година ще бъде завършена системата за видеонаблюдение по границата ни от Свиленград до Резово, а що се отнася все пак до изграждането на защитно съоръжение по протежението на цялата сухопътна граница на България, Бакалов заяви:

Първо решението няма да бъде взето от служебния кабинет. Второ следващия кабинет да вземе политическо решение, не само политическо, а и финансово.

В момента на границата с Турция има командировани 1300 полицаи и играничари. Всеки месец от бюджета за тяхната издръжка са необходими по 2 милиона лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44