Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат премахване на общинските язовири в Ямболско, които представляват заплаха

Снимка: БГНЕС

Общинските язовири в Ямболска област, които не се стопанисват и представляват заплаха, да бъдат премахвани. Около това становище се обединиха представители на 5-те общини от областта по време на заседанието на кризисния щаб.

Сравнително ниско водно ниво се поддържа във всички водоеми в Ямболско. Обезпокоително е състоянието на речното корито на Тунджа при град Елхово, но предстои почистване в горната част на реката. Опасност представляват и някои от каскадните язовири, както и големият близо 500 дка водоем до елховското село Пчела. Неговото състояние бе определено от зам.-кмета на общината Пепа Кючукова като застрашаващо:

Със съществени проблеми по отношение на преливника. Стойността на ремонта възлиза на 115 000 лв. Общината няма в настоящия момент този свободен финансов ресурс, за да вземем адекватни мерки за отстраняване на повредите.

В Ямболска област има 300 язовира, като само 4 са държавни. През последните години за общинските водоеми няма особен интерес от наематели и концесионери и така голяма част остават без ежедневен контрол, а техническото им състояние предполага по-скоро да бъдат премахнати, отколкото да се ремонтират.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44