Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязването на 100 години от участието на България в Първата световна война подготвят в Ямболско

Три нови военни паметника да бъдат издигнати в Ямболско, предлагат от общините Болярово и Тунджа. До 3-ти октомври трябва да се реши как в петте общини ще се отбележи  юбилейната 100-годишнина от участието на България в Първата световна война.

Повече от една трета от войнишките паметници в Ямболско се нуждаят от ремонт. Това стана ясно на областната комисия "Военни паметници". Над 100 са мемориалните плочи, бюстове и паметници, като 35 от тях трябва да бъдат ремонтирани, за да не се разрушат.

Същевременно от Община Болярово предлагат в местността "Убитите войници" да се изгради паметник с имената на загиналите там 19 войници. Те са убити на 15-и юли 1913-а година при нашествие на турски конници в село Странджа.

Предложения за издигане на нови паметници са постъпили и от Община Тунджа. В село Козарево, по инициатива на кметския съвет, се предвижда да бъде издигнат паметник на загиналите във войните 11 козаревци. В село Чардан предложението е за паметник на убитите 43-ма местни жители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44