Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10 дни кметовете от област Бургас трябва да обезопасят рисковите водни обекти

По разпореждане на Окръжната прокуратура в Бургас до 10 дни кметовете на 13-те общини в областта трябва да изпълнят указания за обезопасяване на рисковите водни обекти. Месец след водното бедствие в Бургаска област, при което загинаха трима души, разследването на обстоятелствата и причините за трагедията е възложено на следователи, а не на полицейски органи.

Първоначалният срок на разследването е два месеца, уточни наблюдаващият делото прокурор Андрей Червеняков.  До момента са установени всички свидетели, включително и длъжностни лица, които са били в района на местността „Отмалий“, на мястото на инцидента в нощта на бедствието. Голяма част от тях са разпитани, каза още Андрей Червеняков:

Показанията на всеки един са важни, за да може да сглобим детайлно самата фактическа сцена. За нас е най-важно да установим фактите по това дело, след което да направим правни изводи.

Вещи лица от БАН, както и геоморфолог -преподавател в Софийския университет, ще трябва да извършат сложна комплексна експертиза по случая, допълни Андрей Червеняков:

Задължително да ни дадат отговор на въпроса каква е причината на това място да се събере такова голямо количество вода, с такъв интензитет. Какъвто и да е резултатът, ние трябва да стигнем до него.

При мащабна проверка извършена от прокуратурата в Бургас са установени всички рискови водни обекти на територията на областта. Изготвена е подробна справка, а на кметовете на 13-те общини са постановени мерки за обезопасяването им.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44