Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов дълг от 4,5 млрд лева и 3,6% дефицит с актуализацията на бюджета

Правителството внесе в Народното събрание предложението си за актуализация на бюджета. Предвижда се да бъде поет нов дълг от 4 и половина милиарда лева, а бюджетният дефицит да се повиши до 3,6 процента от Брутния вътрешен продукт при еврпопейска норма от 3 на сто. Допълнителните средства ще бъдат насочени и към решаване на проблемите в банковия сектор. 


Допълнителни 100 млн. лева за Здравната каса са заложени във втората актуализация на бюджета й. Сумите ще бъдат разпределени за субсидиране на различни видове лекарства, включително и за злокачествени заболявания. 
Също така пари за здравеопазване ще бъдат осигурени и през републиканския бюджет, като в проекта на актуализация са заложени допълнителни 24 млн. лева за психиатрична помощ, хемодиализа и подпомагане на болнични заведения в отдалечени региони. Социалното министерство ще получи 50 млн. лева, 36 млн. лева от които са насочени към социални дейности. Допълнително пари ще има за земеделското и за регионалното министерство. 
Служебният кабинет е заложил възможност за поемане на нов дълг от 700 млн. лева, с който да бъде подпомогнат Фондът за гарантиране на влоговете. Същото така самият фонд може да поеме нов дълг от 2 млрд. лева, като това са възможностите за решаване на казуса с Корпоративна търговска банка при евентуалното отнемане на лиценза й. Също така е предвидена възможност за подпомагане на банковия сектор с 2,9 млрд. лева, което е разрешената помощ от Европейската комисия. Разрешението бе поискано след банковата паника през юли. 
Самият проектобюджет бе готов много преди да излязат резултатите от докладите на одиторите, както и БНБ да обяви очакването си, че лицензът на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет заради отрицателен капитал в края на септември. Преди дни от Фонда за гарантиране на влоговете съобщиха, че правят тестове за изплащане на гарантираните влогове и работят по няколко възможности за снабдяването на необходимите допълнителни 1,7 млрд. лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44