Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов

Изложби, филмова програма и конкурси за млади автори са само част от инициативите, с които ще бъде отбелязан 100-годишният юбилей на големия български писател Павел Вежинов.

"Нощем с белите коне", "Бариерата", "Тримата от запаса", "На всеки километър" - това са само част от заглавията с автор или сценарист Павел Вежинов. Те отдавна са станали символ на задълбочено психологическо, философско, и на доста места забавно вглеждане в българската съдба през 20-ти век. Именно заради това, че Павел Вежинов днес изглежда като родоначалник на сериозния роман в българската литература, от Столичната библиотека смятат честването на неговата годишнина, което започва другата седмица, за начало на подобни инициативи. Марчела Борисова от библиотеката: "Това нещо, което стартираме в момента заедно с нашите партньори-съорганизатори, искаме да го превърнем в една традиция, многогодишна традиция, като започваме със 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов и всяка следваща година ще представяме нови писатели, разбира се, софийски".

Павел Вежинов винаги е бил далеч от суетата на това да се самонаречеш писател, каза дъщеря му Павлина Делчева: "Той смяташе, че читателите са тези, които могат да нарекат един творец писател, че е много самонадеяно сам човек да дава определения за себе си".

Събитията, посветени на Павел Вежинов, ще започнат на 6-ти и ще продължат до 23-ти ноември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44