Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От МВР обмислят вариант за изграждане на ново възпрепятстващо съоръжение в района на Резово – Свиленград

| обновено на 30.10.14 в 11:49
Снимка: БГНЕС


Вариант за изграждане на ново възпрепятстващо съоръжение в района на Резово Свиленград споменаха от Министерството на вътрешните работи. По време на изслушването си в парламента служебният вътрешен министър Йордан Бакалов предупреди, че предстоящата да заработи догодина система за видеонаблюдение в района няма да е достатъчна за спиране на потока от бежанци. Другият вариант за спиране потока на бежанци е охраната с полицаи, който е по-евтин. И все пак изграждането на съоръжение би улеснило работата по задържане на нелегалните имигранти, уточни Бакалов.

По време на изслушването служебният вътрешен министър Йордан Бакалов поиска от депутатите да съдействат за спешно увеличаване на щата на служителите на МВР. Това е единият вариант. В момента на южната ни граница има толкова полицаи, колкото една област. И това наистина създава проблеми във вътрешността на страната. До 30-и юни 2015-а година от Резово до Свиленград южната ни граница ще бъде стопроцентово под наблюдение. Тази система няма възможността да спре тези, които упражняват този натиск. Основно трябва да има човешко присъствие или другият вариант е някакво заградително съоръжение, което вие трябва да вземете като решение и за отпускане на средства, защото тези полицаи, които са на границата, струват на бюджета на МВР и на държавата около милион и сто, милион и двеста хиляди на месец.

От МВР уточниха, че проблеми има и по границите със Сърбия и Румъния, откъдето бежанците бягат за Европа. Местата за задържане са малки, каза Йордан Бакалов, и поиска усилия за довършване на център за задържане в Русе.

В кулоарите на парламента министър Бакалов коментира, че ако му  бъде предложено да остане вътрешен министър в редовен мандат, ще постави своите условия. Той обясни какви са тези условия:

Във връзка с провеждане на определени реформи, с провеждане на определени позиции, начина на взаимодействие. Нека не се заблуждаваме деполитизацията на самата система в продължение на толкова години. За мен това е една от сериозните грешки, които са допуснати толкова време. Както и подготовката на самия състав на улицата. В края на краищата в политиката е много важно човек да е търпелив и спокоен.

Близо 3200 бежанци има в центровете за настаняване в страната. Това е на половината от техния капацитет, каза пред депутатите служебният министър на правосъдието Христо Иванов, който беше изслушан по темата за бежанците на заседание на парламента. 408 са настанените на външни адреси. Според Христо Иванов в България не влиза значим контингент от страните, засегнати от ебола, затова няма опасност.

Голяма част от децата на бежанците обаче не учат. Шефът на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев призова първият закон, който парламентът да приеме, да е този за бежанците.


Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44