Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вложители на КТБ търсят разследване отвън, подновят протестите утре

| обновено на 04.11.14 в 17:33
Снимка: БГНЕС

Вложители в Корпоративна търговска банка ще наемат международна разследваща компания за проследяване на изчезналите средства в банката. Целта им е да докажат, че представените от одиторите резултати за състоянието на банката не отговарят на истината и че тя може да бъде спасена.

Междувременно международните кредитори на банката също обявиха, че евентуалният й фалит ще бъде най-скъпият вариант. Те изпратиха писмо до Централната банка и финансовото министерство, в което са категорични, че отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка ще доведе до множество последващи фалити на фирми и до съдебни дела срещу България.

Пред „Хоризонт“ от финансовото министерство потвърдиха, че са получили писмо от международните кредитори в Корпоративна търговска банка, но не уточниха чии подписи конкретно стоят под документа. За запазването на банката продължиха да настояват и вложителите, които месеци наред протестираха под прозорците на БНБ и президентството. Един от организаторите на протеста Илия Зюмбюлев каза:

Ние вече 5 месеца нямаме достъп до средствата си. Преживяваме кошмар, взимаме кредити. Вече има хора много крайни в своето отчаяние.

Вложителите възнамеряват да наемат международната компания CCI за проследяване на парите от КТБ. Тя съществува от шест години и е безирана в Швейцария. Въпреки че засега не е работила по случаи в България, има представител у нас и това е адвокат Александър Пелев:

В рамките на дейността на нашата фирма е да се намерят фактите, а вече съответното подвеждане на тези факти, интерпретиране, как ще се отнасят те към българското национално законодателство и не само българското, защото, когато става въпрос за прехвърляне на такива парични суми, ние не можем да кажем какви са тези суми в момента, разбира се. Може само предположения да се правят на база на информацията, която излиза официално, но можете да бъдете сигурни, че с прехвърлянето на парични средства зад граница е засегнато въздействието не само на българското законодателство. Можем да предполагаме, че това е законодателството на някоя от основните европейски държави.

Утре вложителите подновяват протестите си, но този път мястото ще бъде пред Народното събрание. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Вложители в КТБ завеждат дела срещу България

Ощетените вложители от КТБ възнамеряват да заведат дела срещу България. Божидар Томалевски коментира в "Преди всички": Има вече 22 опита на самозапалвания на хора, вложители в КТБ. Има 152 души от предишното Народно събрание и 121 от сегашното, които..

публикувано на 04.11.14 в 10:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44