Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След дългите преговори кабинетът е съставен, предстои НС да го гласува

| обновено на 06.11.14 в 21:05
Снимка: БГНЕС
ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционно споразумение за управление. Подписи под документа сложиха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и шестимата лидери от партиите в Блока. Патриотичният фронт и АБВ връчиха на Борисов подписани споразумения за партньорство. На церемонията, която се проведе в Народното събрание, присъстваха и повечето от номинираните за министри в бъдещия кабинет.

В коалиционното споразумение се посочва, че двете формации обединяват усилията си за създаване на проевропейско реформаторско правителство, за стабилно развитие на България и за осигуряване на парламентарно мнозинство, което да подкрепя политиките, провеждани от кабинета. 

ГЕРБ участва в това правителство с най-доброто, което има, посочи след подписването Бойко Борисов:

И се надявам да има дълъг живот правителството, защото и европейските финансирания за държавата, и инвестициите, пряко зависят от това. Повтарям, всички знаехме, че в рамките на този мандат трябва да се опитаме да направим кабинет, затова винаги съм казвал, че той е на всички, включително, ето колегите са тук, нека да кажат, въобще условието аз да съм премиер не е било препъникамък в нито един момент.

Меглена Кунева подчерта, че в Реформаторския блок са наясно с предизвикателството да работят в коалиция, а целта на техните действия ще бъде стабилността на страната и успешните реформи:
Искам да поздравя всички, които участваха във вземането на това трудно решение, решение, което поставя националния интерес преди всичко. Ние знаем, че коалиция се поддържа с ежедневни усилия, така постигнахме нашето съгласие, вътрешно, за участие като партньори в това начинание. Начинание, което се надявам да известен страната на пътя на стабилността и реформите и ние много ще държим на това.

От името на Патриотичния фронт Валери Симеонов връчи на Бойко Борисов декларация за подкрепа на управлението и заяви:
Водени от чувството за дълг пред българския народ за осигуряване на политическа стабилност, като необходимо условие за решаване на тежките проблеми на обществото и нашата  родина, коалиция Патриотичен фронт декларираме съгласието за подкрепа на програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство, както и правителството с мандата на ГЕРБ, което ще изпълнява съгласуваната програма.

Срещу подкрепата си за правителството АБВ получи вицепремиерското място, а изборът на Ивайло Калфин Бойко Борисове направил след разговор с председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол: И господин Дол ми каза, че той пряко е работил с него по изготвянето на бюджета, по изготвянето на финансите и при съгласие от негова страна ми каза: "Това е богатство, ако можеш да го привлечеш". 

Георги Първaнов обясни лявата подкрепа за кабинета така: Аз мога да направя сравнението между поведението на ГЕРБ в предишните години и сега. И това сравнение е в полза на сегашното поведение на ГЕРБ. Не мога да не го оценя. Надявам се това да се запази през целия мандат и не само за мандата. Затова съм тук. В крайна сметка една птица трябва да има две крила  не може само с дясното или с лявото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Бойко Борисов представи на президента състава на новия кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов официално представи на президента Росен Плевнелиев структурата и състава на новия Министерски съвет. Държавният глава обяви, че още днес ще издаде указ, с който ще предложа на Народното събрание да произведе дебати и..

обновено на 06.11.14 в 16:57

Правителството ще се състои от четирима вицепремиери и 17 министри

Министрите от бъдещия кабинет "Борисов" присъстваха на подписването на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок и на връчването на декларация за подкрепа, подписана от Патриотичния фронт.  Окончателно правителството ще се състои от..

обновено на 06.11.14 в 16:36

ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционното споразумение

ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционното споразумение за управление в зала "Запад" на Народното събрание.  След като ГЕРБ подписа коалиционното споразумение, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза: Трябва да се намери..

обновено на 06.11.14 в 16:12

ГЕРБ подписа споразумение за партньорство с АБВ

В зала "Изток" на Народното събрание ГЕРБ подписа споразумение за партньорство с АБВ, с която ще подкрепят новото правителство. Благодаря на колегите от АБВ, с които доста дълго говорихме.  За да няма спекулации за задкулисие – преговорите с АБВ..

обновено на 06.11.14 в 16:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44