Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народните представители пак пробват да сложат край на политическото номадство

Снимка: БГНЕС

Депутат, който напусне парламентарна група, няма да може да се присъединява към друга. Той ще се смята за "нечленуващ в парламентарна група народен представител", реши временната комисия, която изработва правилника на новото Народно събрание. С това народните избраници  потвърдиха желанието да се сложи край на т.нар. "политическо номадство"

Председателят на временната комисия Десислава Атанасова обяви, че всеки народен представител може да членува само в една парламентарна група: Народен представител, който е напуснал или е изключен от парламентарна група, не може да бъде приет за член на друга парламентарна група.

Минималният брой депутати за образуване на парламентарна група остава 10. Комисията прие предложението на Мая Манолова от БСП да се забрани при разпадането на група тя да може да се трансформира в нова.

Един час бурни дебати в комисията бяха необходими, за да се стигне до съгласие за присъствието на граждански организации на заседанията на парламентарните комисии. Текстът ще бъде гласуван утре. Десислава Атанасова обяви предложението на ГЕРБ: Да се осигури както присъствието на заседанията на комисиите на гражданите, но и нормалната работа при тяхната дейност.

В проекта за правилник се разширяват правомощията на квесторите на Народното събрание. Това предизвика размяна на реплики между Четин Казак и Методи Андреев:

Но извън пленарна зала и балконите да вменявате на квесторите да поддържат реда, ми се струва прекалено. Има си служители на НСО, каза Казак.

Визирам Делян Пеевски, визирам господин Местан. Едни яки момци се движат с тях. Какъв е Пеевски повече от мен, попита Андреев.

Парламентарните секретари на Народното събрание ще бъдат осем, реши временната комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44