Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райони в Източните Родопи стават част от инициатива за връщане на дивата природа в Европа

Снимка: Румяна Цветкова

Източните Родопи бяха официално включени в паневропейската инициатива за връщане на дивата природа на Стария континент. Привлечени са районите на Черноочене, Маджарово, Студен кладенец и Бяла река с обща площ 100 000 хектара. Целта е да се даде свобода на естествените процеси да оформят отново природата, като основна роля ще имат ключови местни животни - елени, диви коне, вълци, мечки и няколко вида лешояди и грабливи птици. Предвижда се в проекта да бъдат включени местни предприемачи, които да свържат своя бизнес с дивата природа и животни.

Европейската инициатива Rewilding Europe (По-дива Европа) цели да направи по-диви поне един милион хектара земя до 2022 г., създавайки десет прекрасни района с девствена природа, което да е от полза както за околната среда, така и за местните хора. Родопите са определени като седми район за инициативата. Два нови района са в подготвителна фаза да се присъединят - Велика Лапония (Швеция) и Делтата на Одер (Германия и Полша). Десетият и последен район е все още отворен за номинации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44