Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Товарните автомобили за превоз на дървесина да имат GPS устройства, предлагат от БСП

| обновено на 19.11.14 в 16:18
Снимка: БГНЕС

Между 3 и 5 милиона кубически метра дървесина се секат незаконно всяка година - показват данни на браншовите организации в сектора. За да се намали незаконната сеч от БСП предлагат поправка в Закона за горите - товарните автомобили за превоз на дървесина да имат GPS устройства. Депутатът от левицата Светла Бъчварова:

Предлагаме да се премахне текстът, който дава възможност на арендатори, които наемат поземлени територии в горския фонд, да нямат право да ограждат и да забраняват достъпа на други лица в горите. Предлагането монтирането на джи пи ес устройства на товарните автомобили е една от възможностите да сме наясно с добива на дървесина и нейното направление. Въвежда се ограничение за използване на необработена дървесина само когато се произвежда електрическа енергия от биомаса. Тогава единствено е възможно да се използват преференциални цени на изкупуване. И с цел гарантиране получаването на дърва за огрев на социално нуждаещите се крайно време е да има актуални регистри.

От Българския демократичен център нарекоха "популизъм" предложенията на БСП: 

Колегите от БСП казват, че трябва да сложат "джипиеската" милиция. Ако не са запознати, в момента всички билети, които се издават, са от апарати с фискална памет и при добро желание от Изпълнителната агенция по горите може да бъде осъществен идеален контрол за това нещо, каза депутатът от БДЦ Стефан Кенов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44