Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Язовирите са готови да посрещнат очакваните обилни валежи

Снимка: БГНЕС

Язовирите в България са готови да посрещнат очакваните обилни валежи, съобщи директорът на "Напоителни системи" Димитър Методиев. Дружеството е в много тежко финансово състояние, като в момента дълговете му са 24 млн. лева. Методиев настоя енергийният регулатор да увеличи цените, на които дружеството продава вода на ВиК дружествата, като за различните градове увеличението е между два и три пъти.

Докато ВиК дружествата получават нови цени на водата ежегодно, цените, на които "Напоителни системи" я доставя до мрежата в отделните градове, не е променяна от години, обясни Димитър Методиев. Той поиска по-сериозно увеличение от предложеното от енергийния регулатор. В противен случай: Ние ще работим на загуба и ще се наложи да се направят съкращения.

Повечето служители на "Напоителни системи" не са получавали заплатите си от август, защото дружеството има несъбрани вземания от държавата:

Това са задължения, които "Напоителни системи" не е получило за извършване на тази дейност - отводняване и предпазване на вредните въздействия на водите от 2011-а до 2013-а година от държавата.

Въпреки това, в момента язовирите се охраняват от служители на "Напоителни системи". Има пълна готовност за реакция при очакваните силни валежи през следващите дни:

"Напоителни системи" са готови за тази ситуация. Има празни обеми в язовирите и няма опасност за населението на Република България.

Димитър Методиев сигнализира, че има места в страната, където има незаконно включване към съоръженията на "Напоителни системи". Пример за това е ВиК мрежата в Ботевград, където водата се доставя през осем незаконно изградени връзки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44