Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лихвите по всички влогове без детските ще бъдат облагани с 10% данък от догодина

| обновено на 21.11.14 в 15:06

Лихвите по всички видове влогове с изключение на детските ще бъдат облагани с 10 % данък от догодина. Това съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова. В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити. След това кабинетът "Орешарски" въведе поетапно намаляване на данъка. Сега новите управляващи ще върнат целия размер на данъка и ще разширят продуктите, върху които ще се плаща той.

Разширяването на обхвата на данък "Лихва" на практика означава, че ще се облага лихвата от сметката, в която си получаваме заплатата например или ако сме направили дългосрочен спестовен влог. При въвеждането на данъка в началото на 2013-а се облагаха единствено лихвите по срочните депозити. Менда Стоянова коментира:

Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат.

Единственото изключение ще бъдат детските спестовни влогове, а очакваният ефект за хазната е 80 млн. лв. Толкова бяха събрани и в края на 2013-а, а след смяната на властта тогавашните управляващи от БСП и ДПС решиха да въведат поетапна скала за намаляване на налога, заради незначителния ефект върху хазната. Затова по сегадействащото законодателство налогът върху лихвата по срочните депозити е 8%, а от догодина трябва да стане 6%. Петър Кънев от БСП каза:

Нали ГЕРБ обещаха, че няма да вдигат данъците. Второ - не виждам защо трябва да се пипа този данък, защото не са чак толкова много парите. Най-малкото е да се запазят 8%. За 2% да рискуваш да не си изпълниш предизборната програма, ми се струва нелогично.

От ГЕРБ очакват подкрепата на Патриотичния фронт и реформаторите. Тя обаче не е съвсем сигурна. Корман Исмаилов от РБ заяви:

Тезите, с които по отношение на данъците, влязохме в предизборната кампания, беше от нашата страна за запазване на сегашните данъчни нива. Предстои да обсъдим по-детайлно въпроса, да видим къде и какво може да се постигне като консенсусно решение.

От АБВ предпочетоха да не коментират, тъй като засега не са запознати с предложението. Все още няма коментар и от "Атака" и ДПС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44